Wyposażenie gastronomii ze stali nierdzewnej

Każdy produkt stanowiący wyposażenie gastronomii musi spełniać surowe normy jakościowe i powstawać z materiałów najwyższej klasy. Trudno bowiem wyobrazić sobie patelnie czy garnki, które w kontakcie z wysoką temperaturą czy parą wodną, zaczną się odkształcać czy roztapiać. Jako, że muszą być bezpieczne dla zdrowia zarówno personelu, jak i stołujących się w lokalu, konsumentów, nie mogą także posiadać w swoim składzie substancji szkodliwych, których wydzielanie się mogłoby być trujące i wywoływać jakiekolwiek uszkodzenia w organizmach ludzkich.
Ze względu na konieczność utrzymania sprzętu w należytej czystości, materiały muszą być odporne na ścieranie, dezynfekowanie czy gorące powietrze. Dlatego też materiałem najczęściej wykorzystywanym przy produkcji przedmiotów stanowiących wyposażenie do gastronomii, jest stal nierdzewna. Jej obecność w branży gastronomicznej jest nieoceniona, ma więc od lat ugruntowaną pozycję w produkcji nie tylko naczyń, ale i wszelkiego rodzaju urządzeń – od pieców poczynając, a na meblach kończąc.
Stal nierdzewna jest jak dotąd jedynym materiałem, który najlepiej sprawdzałby się w trudnych warunkach kuchennych. Dlatego też niemal wszystkie akcesoria i elementy specjalistycznych urządzeń, jak chociażby ich obudowy, konstruowane są właśnie z tego surowca. Właściwie skonstruowane i na bieżąco serwisowane piece, patelnie czy meble, są w stanie służyć właścicielom restauracji, stołówek, kawiarni, barów czy pubów przez wiele lat, zachowując swój pierwotny wygląd i funkcjonalność. Z racji tego, że jest odporna na działanie wody i większość substancji chemicznych, wyposażenie dla gastronomii powstałe ze stali nierdzewnej, nie ulega korozji, zachowując lśniącą i elegancką formę nawet do stu lat.
Dużą popularnością, wśród właścicieli lokali z branży restauratorskiej, cieszą się meble ze stali, a w szczególności profesjonalne stoły nierdzewne, które okazują się być niezbędne w każdym miejscu, w którym żywność ulega mechanicznej obróbce. Blaty takich stołów mają przeciętną grubość jednego milimetra i zabezpieczane są za pomocą certyfikowanych blach oraz elementów, chroniących znajdującą się na nich żywność, na przykład mięso, przed obsuwaniem się. Stoły tego typu, podobnie zresztą jak wszystkie inne meble przygotowywane do użytkowania ich w lokalach gastronomicznych, posiadają możliwość regulowania wysokości, standardowe wymiary oraz podstawowe elementy zwiększające ich funkcjonalność, jak chociażby półki czy szuflady, nie ma jednak większego problemu z zamówieniem takiego umeblowania, który najlepiej dopasowany by był do potrzeb konkretnego pomieszczenia, z uwzględnieniem powierzchni użytkowej i ergonomii poszczególnych stanowisk pracy.
Wyposażenie gastronomii musi być najwyższej jakości z przyczyn oczywistych. Ze względu na to, że żywność poddawana jest nie tylko obróbce termicznej, ale i mechanicznej, na blatach stołów czy tackach, warzywa, owoce i mięso są krojone i obierane, co w przypadku materiałów niewystarczająco odpornych, powodowałoby powstawanie uszkodzeń i zarysowań, niedopuszczalnych w przestrzeni profesjonalnych kuchni. Oczywiście duże urządzenia, takie jak piece konwekcyjno-parowe, urządzenia chłodnicze czy zmywarki, to nie jedyne elementy wyposażenia, które powstają ze stali nierdzewnej. Obok sprzętów i mebli, najpopularniejszymi są drobne akcesoria, bez których żadna szanująca się kuchnia nie mogłaby się obejść. Są to przede wszystkim naczynia gastronomiczne, takie jak patelnie czy garnki, które w szczególny sposób muszą być chronione przed nadmiernym zużyciem.
Takie oprzyrządowanie, najlepiej reprezentujące wyposażenie do gastronomii, tworzone jest z zachowaniem najwyższych norm jakościowych, poddawane szeregom testów oraz oceniane w praktyce przez tych, którzy mają z nimi do czynienia na co dzień – mowa tu oczywiście o kucharzach i kelnerach. Właściwości stali nierdzewnej powodują, że jest to też materiał, który coraz częściej wykorzystywany jest do produkcji sprzętu przeznaczonego na użytek domowy. Wydatek może wydawać się spory, należy jednak pamiętać, że tego typu urządzenia są w stanie służyć właścicielom przez wiele lat.